Farmaceutische bedrijven verrijken zich ten kosten van de kankerpatiënten

Farmaceutische bedrijven behoren tot de grootste uitbuiters van deze wereld. Achter de rug van zieke mensen worden miljarden euro's aan winsten gemaakt. Schandalen over de farmaceutische wereld zijn er genoeg. Nog niet zo lang geleden werd bekend dat West-Duitse farmaceutische bedrijven, meer dan 4 miljard West-Duitse Mark betaalde aan Oost-Duitse ziekenhuizen voor het testen van nieuwe medicijnen op Oost-Duitse patiënten. Meer dan 50.000 Oost-Duitsers kregen jarenlang medicijnen die niet getest waren. Ze waren proefkonijnen zonder dat ze dat wisten. De DDR verkocht haar patiënten voor geld uit de BRD. Weer een bewijst voor het anticommunisme van de voormalige ''Socialistische'' Eenheidspartij van Duitsland!

In december 2013 is het weer raak. Twee farmaceutische bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken om zo een goedkoop medicijn van de markt te houden. Het gaat hierbij om een medicijn tegen pijn als gevolg van kanker. De farmaceutische bedrijven Janssen-Cilag uit Tilburg ( dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson ) en Sandoz uit Almere ( dochter van het Zwitserse Novartis ) werden door de EU betrapt op prijsafspraken. Volgens de EU betaalde Janssen geld aan Sandoz om een goedkoper, generiek alternatief voor de superpijnstiller fentanyl van de markt te houden. Fentanyl is honderd keer sterker dan morfine!

Nu moeten Janssen-Cilag en Sandoz samen meer dan 16 miljoen euro aan boete betalen. Maar dit zal de oorzaak van prijsafspraken niet stoppen. De oorzaak ligt in het kapitalistische systeem dat winsten en geldhonger boven de mensheid zet. Over de rug van kankerpatiënten werden de eigenaars ( in dit geval het Amerikaanse Johnson & Johnson en het Zwitserse Novartis ) steenrijk, terwijl mensen met kanker veel geld moeten betalen aan pijnstillers!

Revolutionair socialisten zijn niet verbaast dat er prijsafspraken gemaakt werden. Prijsafspraken zijn een onderdeel van het kapitalistische systeem. Er bestaat  geen eerlijk kapitalisme en zeker geen eerlijke concurrentie. Want het gaat niet om eerlijke handel binnen het kapitalisme. Het gaat allemaal om geld, winsten en hebzucht. De slachtoffers van de farmaceutische bedrijven zijn de mensen die langdurig ziek zijn. Zij moeten torenhoge kosten maken om aan medicijnen te komen. De kapitalistische zorgverzekeraars willen natuurlijk ook geen extra geld uitgeven, dus die vertikken het dan om ( dure ) medicijnen te vergoeden!

Omdat er grof geld ''verdient'' wordt binnen de farmaceutische industrie, is 16 miljoen euro aan boetes een schijntje. De grote farmaceutische bedrijven kunnen makkelijk 16 miljoen euro uitgeven aan boetes en gewoon weer verder gaan met prijsafspraken. Europese Commissaris van Mededinging; Joaquin Almunia zegt dat hij elk jaar wil gaan controleren of bedrijven geen geheime prijsafspraken maken. Dat is een goed idee, maar de kapitalisten zijn ook niet gek. We kunnen prijsafspraken alleen beëindigen als we een einde maken aan het kapitalistische systeem. De farmaceutische industrie moet onteigend worden en onder democratische controle van de gemeenschap staan. Medicijnen moeten gemaakt worden niet voor de winsten, maar om mensen te genezen van ziektes!

Niet alleen binnen de  farmaceutische industrie zijn prijsafspraken bekend. Ook binnen de bouw wereld worden geheime deals gesloten tussen bouwondernemers. De bouwfraude groeide snel na 1990 ( na de invoering van het neoliberalisme ), zo snel zelfs dat in 2001 de tweede kamer een onderzoek instelde. Hieruit kwam voort dat veel bouwbedrijven illegale prijsafspraken hadden gemaakt, om de prijzen kunstmatig hoog te houden. In totaal hebben meer dan 300 Nederlandse bedrijven zich schuldig gemaakt aan bouwfraude. Uiteindelijk betaalde de bouw sector een boete van 70 miljoen euro aan de overheid. Maar wat zijn miljoenen in een wereld waar miljarden in zitten?

In een socialistische maatschappij zou de farmaceutische industrie in dienst staan van de mensen. Onderzoek wordt dan niet meer gelimiteerd door winsthonger en hebzucht. Medicijnen zullen gratis worden en voor iedereen te krijgen zijn. Ondanks de beperkingen van het stalinisme, was de gezondheidszorg in de voormalige Sovjet-Unie beter dan in het huidige Rusland. Ook veel Chinezen snakken terug naar de gezondheidszorg onder Mao Zedong. Tegenwoordig moet je veel geld betalen in China voor medische zorg. Tijdens het maoïsme was de gezondheidszorg gratis, dit werd na 1978 afgeschaft door Deng Xiaoping!

In de documentaire; Sicko besteed Micheal Moore aandacht aan de Amerikaanse gezondheidszorg, die in handen is van rijke farmaceutische bedrijven en de zorgverzekeraars. De rede waarom veel Amerikanen niet verzekerd zijn voor medische zorg, is omdat de premies enorm hoog zijn. Dit komt omdat de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars met elkaar onder een hoedje zitten en hoge premies vragen. Hierdoor worden de eigenaren en directeuren steenrijk. Hun lobbyisten zijn vooral machtig in Washington DC en fel tegen de nieuwe Amerikaanse ziektekosten wet, die ze Obamacare noemen. Met leugens en onwaarheden worden de Amerikanen bang gemaakt, hierdoor groeit de afkeer tegen de nieuwe ziektewet. Het zijn vooral de rechtse conservatieven van de Republikeinse Partij, die zich laten betalen door de Amerikaanse farmaceutische industrie. Maar ook de Democraten zijn bereid om geld aan te nemen van de lobbyisten. In praktijk houdt dit in dat zowel de Republikeinse Partij als conservatieve Democraten, alles in het werk stellen om de macht van de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie veilig te stellen! 



Het modaal inkomen van een arbeider in de Amerikaanse 
 farmaceutische industrie is 34.000 dollar ( 24.705 euro ).
Kijk maar wat de directie ''verdient'' aan salaris!!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme