Amerikaanse NSA bespioneerde EU-diplomaten

De schande, de schande, EU diplomaten hebben te horen gekregen dat ze door de CIA/NSA bespioneerd werden. Wat een enorme deuk dat zal zijn in het imago van de USA. Juist de Europese Unie is ook slachtoffer geworden van de CIA/NSA afluisterschandalen. Edward Snowden heeft nu ook informatie bloot gegeven over afluisterzaken van de Amerikaanse geheimendiensten, tegen EU diplomaten. Eens kijken hoe de neoliberale EU dit gaat oplossen! 

We kennen allemaal Edward Snowden, tot zeer recent nog een onbekende Amerikaan. Een Amerikaan die een baan had bij een privé onderneming en een salaris van 122.000 dollar per jaar verdiende. Eigenlijk had Snowden geen rede om zijn leven op het spel te zetten. Met zo'n elitair salaris behoorde hij zeker tot de bourgeoisie van de VS. Maar Edward had een missie, Hij wou de misdaden van de CIA/NSA blootstellen aan de wereld. Revolutionair socialisten roepen al vijftig jaar dat de inlichtingendiensten van de Amerikanen net zo crimineel zijn als de voormalige KGB. Natuurlijk wou niemand naar ons luisteren. Tijdens de Koude Oorlog was de CIA juist de ''good guys'' en de KGB waren de ''bad guys''. Althans zo dachten de westerlingen! 


Snowden werkte met geheime data-bestanden. Op deze bestanden stond informatie over spionage zaken van de NSA, de National Security Agency. De Verenigde Staten van Amerika, hebben verschillende inlichtingendiensten. De CIA en de NSA zijn de bekendste. Edward Snowden werkte voor een privé onderneming die in opdracht van de NSA, werkte met top geheime data bestanden. Snowden kreeg toegang tot deze bestanden en hun inhoudt! 


Het werd al snel duidelijk dat de NSA bezig was met handelingen die grondwettelijk fout zijn. Zo werden Amerikanen via hun sociale media in de gaten gehouden. Van grote bedrijven zoals Microsoft, Apple, Google en Yahoo kreeg de NSA gegevens over de activiteiten van Amerikaanse internet gebruikers. In een democratische rechtstaat heeft de overheid niet het recht om mensen te bespioneren. We weten allemaal dat totalitaire dictaturen dat wel doen, maar van democratische overheden werd dit niet verwacht. Wij revolutionair socialisten trapte niet in die illusies. Al voor de tweede wereld oorlog hield de Nederlandse overheid, gegevens bij de hand over alle Nederlanders. Dankzij die gegevens konden de Duitsers heel makkelijk er achter komen wie tot de joodse religie behoorde en wie niet!


Na de oorlog hield de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst, revolutionair socialisten en linkse activisten streng in de gaten. De BVD stichtte zelfs een maoïstische partij in de hoop de communistische beweging te splitsten. De Marxistisch Leninistische Partij van Nederland was een BVD creatie met geld uit de Volksrepubliek China. Mao Zedong heeft nooit geweten dat zijn geld door de BVD gebruikt werd om een schijn-partij op te richten. Tijdens de Koude Oorlog stond de vijand links en daardoor kregen westerse veiligheidsdiensten het recht om revolutionairen te bespioneren. Aanhangers van de parlementaire democratie werden natuurlijk met rust gelaten. Maar alle tegenstanders van het parlementair dogmatisme waren ''staatsgevaarlijk'' 


Na de Koude Oorlog bleef de mythe van de ''goede'' westerse inlichtingendiensten bestaan. Aangezien hun archieven gesloten blijven weten we nog steeds niet wat voor misdaden allemaal gepleegd zijn. Uit KGB  archieven werden we de ware aard van het stalinistische; Comité voor Staatsveiligheid. Maar wat zullen ons de archieven van de Centrale Inlichtingendienst ( CIA ) van de Verenigde Staten niet allemaal vertellen?  


Diplomaten van de Europese Unie zijn over het algemeen allemaal pro-USA. Zo is dat altijd geweest. Ook na de ondergang van het stalinisme, bleef de VS een bron van ''vrijheid en democratie'' zeker in de ogen van de nieuwe heersende klasse in Oost-Europa. Daar bouwde men standbeelden van Ronald Reagan om hem te eren als ''bevrijder''. Stalinistische standbeelden, maakte plaats voor kapitalistische standbeelden. Na het stalinisme werd het kapitalisme de nieuwe dogma, de nieuwe godsdienst van Oost-Europa. Na 23 jaar is de armoede en de sociale ongelijkheid in vooral Albanië en Roemenië, hoger dan onder het stalinisme. Vooral ouderen snakken terug naar stalinistische machthebbers, zoals Enver Hoxha en Nicolai Ceausescu! 


Nu is het Duitse blad; Der Spiegel er achter gekomen dat de CIA ook EU-diplomaten bespioneerde. De burgerlijke democraten voelen zich in hun hart aangevallen. Ze staan versteld bij het feit dat hun ''vrienden'' in de VS, zo misdadig bezig waren. Het verrechtste GroenLinks zei zelf ''alle goedgelovigheid over onze Atlantische vrienden, lijken me klaar'' 


De CIA is net zo crimineel bezig geweest als de KGB. Maar wij revolutionair socialisten gaan verder. Wij zeggen dat de CIA nog misdadiger bezig is dan de KGB. Waarom? Omdat de KGB nooit beweerde een land te dienen dat zich sterk maakte voor privacy. De Amerikanen brullen dat hun land, niet bezig is met spionage op burgers zoals de KGB dat deed in de Sovjet-Unie. Natuurlijk wisten wij revolutionair socialisten wel beter, wij waren het slachtoffer van de CIA en haar westerse bondgenoten! 


Er was echter een lichtingendienst die wreder, efficiënter en doelbewuster was dan de KGB en CIA. Het Ministerie voor Staatsveiligheid van de voormalige DDR was de beste inlichtingendienst ter wereld. De Stasi werd enorm gevreesd door de Oost Duitsers. Niemand vertrouwde elkaar want 1 op de 50 was een spion voor de geheime dienst. Na de val van de Berlijnse Muur kwam men er achter wie spioneerde voor de Stasi. De schrik was enorme; vrienden, familie en zelfs je man/vrouw kon informatie doorgegeven hebben aan het Ministerie voor Staatsveiligheid. Zelfs de KGB was nooit zo efficiënt als het Stasi het was! 


In het recente NSA schandaal komt steeds meer informatie vrij. Edward Snowden toont ons wat de NSA/CIA jaren geheim hield. Daarom is Snowden nu in levensgevaar, want het lekken van de waarheid wordt niet in dank af genomen. In de VS roepen alle politici om de arrestatie van Snowden, sommigen willen hem zelfs executeren als verrader. 


Ondertussen leren EU-diplomaten dat hun kantoren afgeluisterd werden door de NSA. Zo kwam de NSA in veel computerservers van de Europese-Unie. Men kreeg hierdoor toegang tot privé e-mail adressen en documenten. Ook werden ontmoetingen en telefoongesprekken afgeluisterd. Uit de laatste berichten blijkt dat de criminele NSA/CIA totaal geen rescpet toont voor privacy, niet die van de Amerikaanse staatsburger, maar ook niet die van bevriende landen. De EU diplomaten moeten zich eens afvragen of de Amerikanen wel zo veel eer verdienen! 


Schuldig is de Amerikaanse overheid, Barack Obama wist hiervan en deed niets. Maar ook George W. Bush moet dit geweten hebben. Zowel staatsleiders van de  Democratische Partij als de Republikeinse Partij hebben dit geweten. Maar voor hun ging de strijd tegen het terrorisme, zover dat ook normale burgers afgeluisterd werden. George Orwell ( een democratische socialist ) schreef in zijn boek ''1984'' over de almacht van een totalitaire staat. De NSA/CIA/KGB hebben getoond dat ze de macht hebben om alles over je te weten. De Amerikaanse overheid negeert de ''almachtige'' grondwet van de VS en toont de ware aard van een kapitalistische staat. Maar wij vrezen de NSA/CIA niet. Wij revolutionair socialisten zullen er alles aan doen om de misdaden van deze groepen te ontmaskeren. Daarom steunen wij Edward Snowden en iedereen die misstanden en crimineel gedrag van overheidsinstellingen tonen. Klokkenluiders zijn helden en verdienen eer en respect! 




NSA hoofdkwartier in de VS.

Wilde staking bij PostNL: ‘We kunnen niet eens normaal koffie drinken'

Vandaag hebben de chauffeurs van PostNL – 50 à 75 werkers – bij Amsterdam Sloterdijk spontaan het werk neergelegd. Ze gingen over tot deze wilde staking omdat ze vinden dat ze worden uitgebuit. 

Door Tayfun Balçik - Internationale Socialisten 

Mehmet geeft aan dat ze al vanaf 9 uur hier staan, en meer mensen willen praten. Jamal, ook een koerier, zegt dat ze lange dagen maken: ‘We werken op een “normale” dag van 9 uur in de ochtend tot 19.00 uur in de avond. Ik ken collega’s die soms 15 uur per dag draaien.’ ‘Tijdens het laden krijgen we geen moer betaald’, merkt ‘Mo’ boos op. ‘Ze verschuiven bij PostNL alle kosten naar de ZZP’ers’ zegt Rachid. ‘Je moet een eigen – nieuwe – bus hebben, minimaal bouwjaar 2009, ingebouwde schappen, allemaal op eigen kosten.

De druppel die de emmer vandaag deed overlopen was het feit dat de stopprijzen werden verlaagd. Dus per stop die je maakt om pakketjes af te leveren bij de klanten krijg je nu €1,14, terwijl het eerst €1,40 was. Tegen een paar jongens hebben ze vandaag gezegd ‘je accepteert dit of je vliegt eruit’. Mehmet, Jamal, ‘Mo’ en Rachid: alleen maar Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse Nederlanders als stakende chauffeurs. Toen hoorde ik achter me geroezemoes. De leidinggevenden – allemaal witte Nederlanders, strak in pak – komen samen met de Turkse woordvoerder van de chauffeurs (Celil, zelf ook een chauffeur) naar buiten om te vertellen wat ze bereikt hebben. De chauffeurs wordt gevraagd om te rijden. De arbeiders worden boos op hun woordvoerder.

Mensen maken ruzie en na enkele chaotische minuten weigeren de chauffeurs opnieuw om te rijden. Ze willen eerst zwart op wit zien dat hun lonen niet worden verlaagd en dat de algemene arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Celil hakt de knoop door en schreeuwt: ‘Wij rijden niet!’ Er is gejuich. Hierop proberen de leidinggevenden de groep te verdelen door individueel met de arbeiders te praten. Dit mislukt en de leidinggevenden gaan weer terug naar binnen.

Het feit dat alle leidinggevenden witte Nederlanders zijn en alle chauffeurs allochtoon geeft de uitbuiting een nog viezere smaak. Abdel zegt: ‘We waren het zat, dit verstikkende klimaat. Ik hoop dat wat wij hier hebben gedaan ook andere mensen bij andere bedrijven aan het denken zet, dat ze samenkomen en het werk neerleggen. Alleen door samen te komen kan er hopelijk iets veranderen. Dit is echt belangrijk. Hoe kan je de prijs verlagen, terwijl de verzendkosten hetzelfde blijven? Als dit gebeurt, dan denk ik dat er hier iets meer aan de hand is. Dat ze mij laag willen houden. Dat ik bijvoorbeeld niet eens meer op vakantie kan gaan. Waarom zou je dat willen?’

‘Het staat vast dat we geen ezels zijn, maar toch worden we zo behandeld. Ik werk 8 uur lang zonder pauze. We kunnen niet eens normaal koffie drinken. Vroeger deden ezels zulke dingen, nu doen wij het. PostNL is het snelst groeiende bedrijf in West-Europa. Er is 5 procent winst gemaakt, dat is zeker een paar miljoen. Dit allemaal terwijl wij het gezicht van PostNL zijn ten opzichte van de klanten. Al die klanten zien ons, niet die Hollanders in pak.’

De leidinggevenden zijn weer naar buiten gekomen. ‘Ik had gehoopt dat jullie nu aan het rijden zouden zijn. Maar helaas is dat niet het geval. We willen dit graag goed en eerlijk laten afronden en zullen de komende weken met jullie individueel gaan praten’. Dit bevredigt bijna niemand. Celil neemt het woord: ‘Ze willen ons uiteendrijven, maar dat gaat ze niet lukken. Ik hoop jullie allen weer morgenochtend om 07.00 weer te zien.’




Stakende chauffeurs bij het distributiecentrum bij Sloterdijk, 25 juni 2013

Neoliberalisme valt aan!

De neoliberale aanvallen op de arbeidersklasse versnellen. Jongeren krijgen minder pension, maar moeten wel dezelfde premies elke maand betalen. Ondertussen betaald het neoliberale kabinet Mark Rutte 2, bijna vier miljard euro voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Vier miljard euro verdwijnt, terwijl het kabinet naast hun 18 miljard aan bezuinigingen nog eens 6 miljard extra wil bezuinigingen. Totale bezuiniging bijna 24 miljard euro. Maar in plaats van het geld bij de rijken en de kapitalisten te halen, wordt het geld gehaald bij de werkende klasse. Ondertussen zijn de inkomstenbelastingen voor de top inkomens in de laatste 23 jaar met -20% gedaald. De mensen met een salaris minder dan 30.000 euro moesten zelfs 4% meer belasting gaan betalen. 

In de zorg verdwijnen zeker 50.000 banen. Ziekenhuizen gaan failliet, ouderen worden gedwongen om lager thuis te wonen. Het neoliberale kabinet Mark Rutte 2 zal misschien straks van familie gaan eisen dat ze zelf maar gaan zorgen voor opa en oma. Misschien moeten kinderen straks weer hun vader en moeder in huis nemen, omdat verzorgingshuizen niet meer bestaan of alleen toegankelijk zijn voor rijke ouderen!


Maar ook internationaal eist het kapitalisme dat de sociale zekerheid verminderd wordt. Nergens is dat duidelijker dan in Frankrijk. In dit land zijn de sociale verworvenheden heel goed. Dankzij klassenbewustzijn en daadkracht moet het Franse kapitalisme akkoord gaan met veel sociale voorzieningen. De Franse staat geeft 32% van haar inkomsten uit aan de sociale zekerheid.


Het kapitalisme probeert al 23 jaar om de sociale zekerheid in Frankrijk af te breken. Dat is hun deels gelukt, maar het gaat niet snel genoeg. De kapitalistische kranten brullen dat de Fransen het te lux hebben en dat ze met minder moeten leven. Het minimumloon in Frankrijk is bijna 1700 euro, ook hoeven de Fransen maar 32 uur in de week te werken. Hier houdt het neoliberalisme niet van want dat verslechtered de concurrentie positie van het land op de internationale wereld markt.


Franse kapitalisten hebben hun lakeien altijd al ingezet tegen arbeiders en de sociale zekerheid. Maar elke rechtse regering werd afgestraft bij verkiezingen, ondanks de dreigde taal van de economische elite. Nu staat Frankrijk onder het gezag van de Socialistische Partij. Een partij die alleen nog in naam socialistisch is. De Franse president; Hollande wil echter niet dramatische bezuinigingen doorvoeren. Hij wil het rustig aandoen en vooral langzaam. Echter dat past niet binnen de eisen van het kapitalisme en dus wordt de Europese Unie op Frankrijk afgestuurd.


President Francois Hollande en de EU voorzitter Jose Manuel Barroso, staat lachend op de camera. Maar achter de schermen is een flinke strijd aan de gang. De neoliberale Barroso ( ooit een revolutionair maoist ) eist van Hollande, dat Frankrijk strenge neoliberale aanvallen uitvoert op de sociale zekerheid. Echter net als zijn voorgangers is de Franse president niet bereid om dit snel te doen. Hij is al niet populair in Frankrijk door zijn rechtse houding, maar voor de EU is hij net rechts genoeg!


In Brazilië zijn flinke protesten tegen de neoliberale regering. Deze regering is samengesteld uit burgerlijke sociaal democraten en traditionele conservatieven. De president van het land wordt geleverd door de ''Arbeiders'' Partij ( PT ) die ooit met Luiz Inácio Lula da Silva aan de macht kwam. Het arbeidersvolk had grote hoop op de PT en op Lula. Hij was de Braziliaanse versie van Hugo Chavez, die zeer populair was in Venezuela tot aan zijn dood. Maar anders dan Chavez, werd Lula juist zeer goede vriendjes met het kapitalisme. Zijn hervormingen waren niet dramatisch slecht voor de rijken en zijn pro-kapitalistische houding beviel hun wel.


Luiz Inácio Lula da Silva won steeds de verkiezingen omdat hij in staat was om zijn rechtse tegenstanders neer te zetten als ''producten van de rechtse elite''. Ook was zijn PT nog zeer populair onder arbeiders. In 2011 werd hij vervangen door Dilma Rousseff. Deze vrouw was ooit een revolutionair marxist, maar bekeerde zich tot het kapitalisme, net als veel stalinistisch gezinde marxisten na de val van het stalinisme. Dilma Rousseff krijgt het zwaar, haar regering wil dolgraag de FIFA voetbalkampioenschappen organiseren in 2016. Maar daarvoor moeten miljarden uitgegeven worden aan nieuwe stations en dat terwijl enorm veel mensen straatarm zijn in Brazilië.


De protesten begonnen toen de lokale overheden de prijzen wouden verhogen voor het gebruik van het openbaar vervoer. Dit werd niet geaccepteerd door de Brazilianen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De prijsverhoging zorgt ervoor dat bijna twee miljoen mensen de straat opgingen om te demonstreren. De heersende kapitalisten waren totaal van slag, meteen werden de prijzen voor het openbaar vervoer verlaagd, maar dat kon de woede niet tegenhouden. Want nu demonstreert men ook tegen andere problemen in Brazilië, zoals corruptie, machtsmisbruik, armoede, lage lonen, slecht onderwijs en een slechte gezondheidszorg!


In Nederland wil de overheid 6 miljard euro extra bezuinigen. De vakbonden zeggen dat ze dit niet zullen aanvaarden en het sociaal akkoord zullen opzeggen. De PvdA minister maakte zich er niet druk om. Hij zei dat de vakbonden altijd dreigen als men moet bezuinigen. Ronald Plasterk denkt dat de werkende klasse niet in staat is om terug te vechten. De elitaire Plasterk met zijn royaal inkomen hoeft zich ook geen zorgen te maken. Hij verdient genoeg en kan best wat extra kosten maken. Maar een modaal gezin met een inkomen van net 30.000 euro bruto heeft het lastiger. Alleen de rijken met een boven modaal inkomen voelen zich tevreden met Mark Rutte 2. Het is ook logisch dat slechts 27% van alle Nederlanders hoopt dat dit kabinet aanblijft tot 2016. Wij revolutionair socialisten hopen van niet!




EU voorzitter Jose Manuel Barroso
lacht tevreden. Alle Europese regeringen
doen wat het neoliberalisme eist!

VN: Israël martelt Palestijnse kinderen in gevangenissen

De Staat Israël schendt de rechten van Palestijnse kinderen door hen in gevangenissen te martelen. Dit stelt het VN-Comité voor de Rechten van het Kind in een donderdag uitgebracht rapport.

Israël schendt de rechten van Palestijnse kinderen door hen in gevangenissen te martelen. Dit stelt het VN-Comité voor de Rechten van het Kind in een donderdag uitgebracht rapport.

Ook hebben Israëlische bezettingstroepen kinderen als menselijk schild gebruikt. In de bezette Palestijnse gebieden hebben kinderen onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, goed onderwijs en schoon water. Het rapport beslaat de periode van 2002 tot 2012!

Volgens het comité worden de meeste Palestijnse kinderen opgepakt omdat zij met stenen hebben gegooid. Daarvoor kunnen zij tot 20 jaar celstraf krijgen.Het is duidelijk dat dit misdadige zionistische regime geen waarde legt op de rechten van kinderen. De Verenigde Naties hebben al jaren de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël veroordeeld. Maar dit rapport bewijst hoe misdadig de zionisten bezig zijn. Kinderen 20 jaar celstraf geven voor het gooien van stenen. 


De aanhangers van de Staat Israël beweren dat het land zich beschermt tegen terroristische aanvallen. Maar het VN-Comité voor de Rechten van het Kind is heel duidelijk. Het is misdadig om kinderen te veroordelen tot 20 jaar celstraf puur omdat ze stenen werpen naar zionistische soldaten!


Dit bewijst weer eens hoe weinig ze in Israël geleerd hebben van de Holocaust. Wat de fascistische Duitsers deden met de joden doen nu de zionisten met de Palestijnen. Tot massamoord is het nog niet ( volledig ) gekomen, maar aan kolonisatie van Palestijnse gebieden doet Israël al sinds 1948. Het jodendom was een minderheidsreligie in 1948, er woonde minder joden dan moslims in Palestina. Echter de Staat Israel bracht de zionistiche joden naar het land en joeg de Palestijnen op de vlucht!


Revolutionair socialisten zijn niet tegen de joodse religie. Wel zijn wel tegen de bezetting van Palestijnse gebieden. Voor ons is het belangrijk dat zowel Israël als Palestina, socialistische raden-democratieën worden. Alleen het socialisme kan een einde maken aan het sektarisme dat heerst. Zowel Isrealisch nationalisme als Palestijns nationalisme moeten we afkeuren!


Na de overwinning van het socialisme kunnen beiden landen deel uit maken van een vrijwillig socialistische federatie van midden oosterse landen. Maar eerst is het belangrijk dat de arbeidersklasse van beidde landen zich verenigd tegen het islamisme van Hamas en het zionisme van de Staat Israël. Wij keuren een joodse staat net zo hard af als een islamistische Palestijnse staat. Daarom heeft de zionistische Staat Israël geen bestaansrecht, alleen een seculier socialistisch Israël/Palestina heeft dat!





Wie stenen gooit naar zionistische soldaten
riskeert 20 jaar celstraf!



Update: zionistische moord op onschuldige jood

Bron NOS - 21-06-2013

Bij de Klaagmuur in Jeruzalem is een Joodse Israëliër doodgeschoten door een bewaker. Die schoot de man neer toen die "Allahu Akbar" riep, Arabisch voor 'God is groot'.

De bewaker dacht dat hij met een Palestijnse militant te maken had, maar de man bleek een Israëliër van in de veertig. Hij werd door meerdere kogels getroffen.

Na het incident werd de Klaagmuur afgesloten. De politie probeert uit te zoeken waarom de man op die belangrijke joodse plaats een Arabische tekst riep. Bij de Klaagmuur komen wekelijks duizenden mensen bidden!

Leuk! Nu zijn al joden niet meer veilig als ze in het Arabisch zeggen ´God is Groot´. Is de god van de joden niet de dezelfde god als die van de christenen en moslims? Dit bewijst weer eens de misdadigheid van het zionistische regime. Hun soldaten schieten er leuk oplos als ze dat willen. Hun paranoia tegen Palestijnen gaat zo ver dat ze nu ook op hun eigen mensen schieten. Deze mentaliteit van ´shoot first´ hebben de zionisten natuurlijk van de Amerikanen,  die zouden ook eerst schieten en dan nadenken! 

Joden en moslims moeten zich verzetten tegen de kapitalistisch-imperialistische Staat Israël!

17 Juni 1953

Op 16 en 17 juni in het jaar 1953, toonde de arbeidersklasse van een dictatuur bijzondere moed. Arbeiders kwamen massaal de straat op om te protesteren tegen de verhoging van de arbeidsproductiviteit. Jong en oud weigerde om harder te werken voor hetzelfde loon. Stakingen volgde en de heersende dictatuur raakte in paniek. Want ook aanhangers van de leidende staatspartij kozen de kant van de arbeiders. 75% van alle partij secretariaten steunde de stakingen. De staatsleiders vroegen om hulp bij hun bondgenoot en die maakte hardhandig een einde aan de arbeidersopstand. Hoeveel arbeiders gedood werden is nooit duidelijk geweest. Officieel zegt men dat 55 gedood werden, anderen beweren dat 125 stierven. Duidelijk is wel dat de arbeidersopstand, de macht van de heersende staatspartij aantastte en duidelijk maakte dat de werkende klasse niets moest hebben van de dictatuur! 

We praten hier over de Oost-Duitse opstand in het jaar 1953. De Duitse Democratische Republiek was net vier jaar eerder opgericht in de Sovjet zone in Oost Duitsland. Walter Ulbricht was partijleider van de Socialistische Eenheidspartij van Duitsland ( SED ). Deze stalinistische partij was in 1945 gesticht na een dwangfusie tussen de Communistische Partij van Duitsland en de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland. Ulbricht was een klassieke stalinist en eiste totale gehoorzaamheid van de arbeidersklasse. In 1949 werd de DDR gesticht en nam de SED een klassiek stalinistisch partijprogramma aan. Ook begon de partij aan massieve zuiveringen. Meer dan 150.000 oude leden van de KPD en SPD werden geroyeerd, meestal waren dat leden die toch al tegen de fusie in 1945 geweest waren! 


Vier jaar na de tweede wereld oorlog werd de Duitse Democratische Republiek gesticht. Haar eerste grondwet was nog niet stalinistisch ingericht. In het algemeen was de grondwet van de DDR, burgerlijk democratisch opgebouwd, met ministers en een president. Echter de SED zorgde er voor dat haar leden op alle belangrijke posten zaten. Al in 1950 mochten alleen politici gekozen worden die toebehoorde tot het Nationale Front. In dit front zaten alle politieke partijen die toegestaan waren in de DDR. In feite was de DDR een schijn-democratie en dat merkte de arbeiders heel snel! 


Aangezien de DDR tot 1956 geen leger bezat, vertrouwende de SED op de Sovjet legers in de DDR en de Volkspolitie. Deze Volkspolitie was in 1946 opgericht en bestond in het begin uit oude Wehrmacht soldaten die zich bekeerd hadden tot het communisme ( stalinisme ). Anders dan in West-Duitsland had de politie in de DDR een paramilitair karakter. Hun agenten werden als soldaten opgeleid en hadden een militaire discipline!


De Sovjet-Unie vertrouwde echter geen agenten met een fascistisch verleden, ook West-Duitse communisten werden niet vertrouwt. Op bevel van de Sovjet autoriteiten begon de Volkspolitie met massieve royeringen. Alle agenten met een verleden in de Wehrmacht werden ontslagen. Ook agenten met West-Duitse familieleden kregen te horen dat ze onbetrouwbaar waren. Wat overbleef was een ideologisch betrouwbare kern van agenten die volledig loyaal waren aan het stalinisme! 


Maar de arbeidersklasse moest niets hebben van de Volkspolitie. Velen zagen niet het verschil tussen de stalinistische staatspolitie en de fascistische staatspolitie uit het Derde Rijk. Er was natuurlijk wel wat verschil, maar de methodes waren bijna gelijk. Met brute hardheid arresteerde de Volkspolitie ''contrarevolutionairen'' meestal onschuldige arbeiders die slechts kritiek leverde op de DDR. De Sovjets hielden de Volkspolitie ook streng in de gaten. Overal waren Sovjet ''adviseurs'' die erop lette dat agenten trouw waren aan het stalinistische systeem!


In het jaar 1953 werd duidelijk dat de kapitalistische Bondsrepubliek Duitsland veel sneller aan het groeien was dan de Duitse Democratische Republiek. De leiders van de Socialistische Eenheidspartij van Duitsland vonden het een schande dat hun ''socialistische'' DDR niet kon concurreren met de kapitalistische BRD. De oorzaken voor de snelle BRD groei lag echter niet alleen in het kapitalisme!


Een belangrijke oorzaak voor de economische groei van West-Duitsland was het Marshall Plan. West-Duitsland kreeg bijna 1,4 miljard dollar tussen 1945 en 1953. Dat was enorm veel geld in die tijden net na de oorlog. De Sovjet-Unie eiste van haar ''bondgenoten'' dat ze het Marshall Plan weigerde. Joseph Stalin beweerde dat de Amerikanen met dit geld probeerde landen aan hun kant te krijgen. Helemaal ongelijkheid had hij niet, want de Amerikanen probeerde inderdaad een goede indruk te maken op de Europeanen. 


De Sovjet-Unie gaf geen geld aan Oost-Duitsland. In plaats van geld te geven voor de wederopbouw van Oost-Europa werden deze landen gedwongen om de Sovjet-Unie weer op te bouwen. Veel Duitse fabrieken werden na de oorlog ontmanteld en naar de USSR gebracht. Wat nog over was aan industrie verloren veel oost blok landen aan de Sovjet-Unie. Dit was ook een oorzaak waarom het westen zich sneller kon herstellen dan het oosten! 


Een andere oorzaak voor de snelle groei van West-Europa was de arbeidsproductiviteit. In Oost-Europa bleven de lonen laag, hierdoor hadden de Oost-Europeanen weinig geld om uit te geven. De consumenten industrie van de stalinistische landen werd verwaarloost. Dat komt omdat het stalinisme vooral waarde legt op zware industrie en nauwelijks aandacht schenkt aan consumenten. In het westen was dat anders. De kapitalisten merkte dat als arbeiders hogere lonen kregen ze ook meer geld hadden om dingen te kopen. In West-Duitsland bouwde men aan de sociale markt economie waardoor er een enorme welvaart groei ontstond. De stalinisten in de DDR waren vreselijk jaloers op dit feit. Maar door hun arrogantie en dogmatisme weigerde ze te accepteren dat hun ''socialisme'' ( stalinisme ) niet werkte!


Oost Duitse arbeiders waren niet dom. Ze wisten heel goed dat het beter was in het westen dan in de DDR. Velen hadden familieleden die vertelde over het ''Wirtschaftswunder'' en de welvaart in West-Duitsland. De Berlijnse Muur was nog niet gebouwd en reizen tussen de twee Duitslanden was nog te doen. Arbeiders kregen te horen dat lonen in het westen hoger waren en dat men vrije vakbonden mocht oprichten. In de DDR waren de vakbonden spreekbuizen voor de SED! 


De dood van Joseph Stalin in maart 1953, versterkte bij vele het gevoel dat nu dingen moesten veranderen. Walter Ulbricht was niet geliefd bij de arbeiders, hij en zijn SED waren niet de stem van de arbeidersklasse. Het toppunt kwam in juni toen Ulbricht eiste dat de werkende klasse, langer moest gaan werken, meer belasting moest gaan betalen en 10% meer moest gaan produceren. Dit werd niet gepikt door de arbeiders. Na vier jaar onderdrukking, uitbuiting en stalinisme was de maat vol! 


Het begon met stakingen in Oost-Berlijn, 300 bouwarbeiders legde op 16 juni het werk neer. De anticommunisten in West-Berlijn gebruikte deze staking om het volk van de DDR tegen de SED te keren. Echter ondanks hun anticommunistische hetze tegen het zogenaamde socialisme, waren de meeste arbeiders niet pro-kapitalistisch. Toch gebruikte de SED de anticommunistische oproepen tot staking, om de stakers neer te zetten als ''agenten van het imperialisme''. De propaganda werd echter niet meer gelooft. Al snel groeide de staking uit tot bijna 1 miljoen arbeiders in bijna 700 steden en dorpen in de gehele DDR. 


Rond 9.00 in de ochtend van 17 juni vielen 25.000 demonstranten, het Huis van Ministers binnen. De 500 agenten van de Volkspolitie konden de massa niet tegenhouden.  Maar de Sovjet-Unie behield de overmacht en kon met pantserwagens voorkomen, dat het Huis van Ministers volledig bezet werd door de demonstranten. De Sovjet soldaten werd verteld dat de demonstranten toebehoorde tot ''fascistische groepen'' uit het westen. 20.000 Sovjet soldaten werden ingezet om hardhandig op te treden. Ze werden gesteund door 8.000 agenten van de Volkspolitie! 


Woedend over het harde optreden van de Sovjet soldaten en de DDR, trokken de demonstranten naar de Brandenburger Tor met Duitse vlaggen. Op de top van de poort wapperde de Sovjet rode vlag, die onder luid gejuich vervangen werd door de Duitse vlag. De demonstranten riepen ''Wij zijn het volk'' en ''Wij willen vrije verkiezingen'', maar van pro-kapitalistisch taalgebruik was geen spraken. De demonstranten gebruikte de vlag van hun eigen DDR want die was identiek aan de vlag van West-Duitsland. De stalinisten hadden in 1949, de burgerlijke Duitse vlag aangenomen. Eigenlijk had de SED de kleuren van het Duitse Keizerrijk willen gebruiken, maar uiteindelijk koos men toch voor de burgerlijke Duitse vlag ( zwart, rood, goud ). Pas in 1959 zou het DDR embleem op de vlag verschijnen.


Na bloedige confrontaties werden tussen 55 en 125 arbeiders gedood. Het is nooit helemaal duidelijk geworden hoeveel doden er vielen. De anticommunistische media brulde dat zeker 1000 mensen gedood waren, maar dat was een leugen. Het aantal doden ligt tussen de 55 en de 125. Bijna 2.000 demonstranten raakte gewond en de Volkspolitie arresteerde 5.000 mensen. Van die 5.000 zouden 1.200 veroordeeld worden tot minimaal vijf jaar dwangarbeid! 


Het politbureau van de SED kwam pas op 20 juni weer bijeen. De stalinisten waren flink geschrokken van de arbeidersopstand. Walter Ulbricht besloot om meer nadruk te gaan leggen op de consumenten industrie en betere levensomstandigheden. Toch zouden nog zeker één miljoen mensen vluchten naar het westen. Daarom werd ook de Berlijnse Muur gebouwd. 


Walter Ulbricht zou nooit de DDR zo welvarend maken als de BRD. Uiteindelijk werd hij in 1971 vervangen door de neo-stalinist; Erich Honecker. Twee jaar later zou de eerste DDR leider overlijden, hij werd 80 jaar oud. Voor revolutionair socialisten was Walter Ulbricht een typische stalinist. Een vijand van de arbeidersklasse en dat heeft hij bewezen. Zijn totalitair regime duldde geen kritiek. Hij zag zich zelf als een vurige aanhanger van het communisme, maar hij heeft Marx en Lenin nooit ( willen ) begrepen. Als stalinist was Ulbricht een dogmaticus en vreselijk arrogant!


De anticommunistische media beweert dat hij een echte ''communist'' was. Helaas geloven vele deze leugen. Vooral de huidige media zet de opstand van 17 juni 1953 neer als een opstand tegen het ''communisme''. In werkelijkheid was het een opstand tegen hogere belastingen en hogere werkdruk. De arbeiders van de DDR vormde zelfs arbeiders-raden, de basis voor elke socialistische maatschappij. Deze raden hadden de staatsbedrijven in bezit, nadat de arbeiders de macht overnamen. Een kleine 48 uur waren enkele staatsbedrijven echt in bezit van de werkende klasse. Na de opstand kwamen de staats-bureaucraten weer terug en hadden de arbeiders niets meer te zeggen! 


Erich Honecker volgde trouw de conservatieve stalinistische koers die Moskou bepaalde. Er werd geen aandacht geschonken aan de opstand van 1953. Pas na de opening van de Berlijnse Muur in november 1989, begonnen herdenkingen voor de slachtoffers. In maart 1990 werden de laatste verkiezingen in de DDR gehouden. Het Nationale Front was opgeheven en de SED had haar naam veranderd in Partij van het Democratische Socialisme. Maar dat hielp haar niet echt want de PDS won slechts 16,1% van de stemmen. Winnares waren de partijen van het kapitalisme, die dankzij anticommunisme en 40 jaar stalinisme de DDR burgers verleidt hadden! 


In het verenigde Duitsland merkte de Oost Duiters al snel wat kapitalisme was. Armoede en werkeloosheid groeide enorm snel. Winst en hebzucht waren de nieuwe meesters in Oost Duitsland. Veel jongeren besloten dan ook om hun kansen te zoeken in het westen van de BRD. De ex-DDR gebieden lopen steeds meer leeg. Wat overblijft aan jongeren zijn makkelijk vatbaar voor extreem rechtse denkbeelden. Het is ironisch dat juist neonazi's hun stemvee gevonden hebben in de voormalige DDR. Met de val van de ''Anti-Fascistische Beschermingsmuur'' ( Berlijnse Muur ) zijn inderdaad neonazi's Oost Duitsland ingetrokken! 


Voor revolutionair socialisten is 17 juni een dag om stil te staan. Stil te staan bij al die dappere arbeiders die staakte. Hun dapperheid heeft getoond waar de arbeidersklasse toe in staat is. Ook elders in de wereld zouden opstanden ontstaan tegen het stalinisme. Hongarije 1956, Tsjecho-Slowakije 1968 en natuurlijk de opstanden in Polen 1981 en de revoluties in 1989. Helaas hebben de arbeiders niet het verschil kunnen zien tussen het stalinisme en het socialisme. Dat leidde ertoe dat rechtse groepen de revolutie kaapte. Neem de Poolse strijd tegen het stalinisme. In 1981 waren de leiders van de stakende arbeiders nog voor een democratisch socialisme. In 1989 echter waren ze bijgedraaid en steunde ze het neoliberalisme! 


Daarom is het belangrijk om te weten wat de aard van de DDR was in 1953 en waarom de arbeiders in opstand kwamen. De kapitalistische media beweert dat socialisme en communisme niet werken. Ze wijzen dan op de DDR en de Sovjet-Unie. Echter dat is juist waarom de arbeiders in opstand kwamen. In een raden-democratie kunnen arbeiders hun vertegenwoordigers weg te stemmen. Anders dan in een parlementaire-democratie kan dat meteen en hoeven ze niet jaren te wachten op nieuwe verkiezingen. De DDR was echter niet gebouwd als socialistische raden-democratie! 




De gezichten die nooit vergeten mogen worden!

We moeten het geld halen waar het zit

Begin juni kondigde VVD-fractievoorzitter Zijlstra aan extra te willen bezuinigen op zorg, uitkeringen en toeslagen. ‘We moeten de pijn nú nemen’, zei hij. Voor wie het tijdens Balkenende nog niet door had, met ‘we’ bedoelt hij ‘jullie’ – iedereen behalve de miljonairs en multinationals.

Door Maina van der Zwan - Internationale Socialisten 

Verrassing, verrassing: de VVD wil nog meer bezuinigingen. Dat terwijl er nauwelijks meer een econoom te vinden is die denkt dat dit verstandig is.

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds geeft toe dat de aan Griekenland opgelegde bezuinigingen averechts hebben gewerkt. Het land is voor het vijfde jaar achtereen in recessie en de economie is met 17 procent gekrompen. Genoeg aanleiding om de ingeslagen weg te heroverwegen, zou je denken.

Toch willen de Europese beleidsmakers juist harder doorpakken in hun bezuinigingsdrift. De drieprocentsnorm is heilig, ook in Nederland. Waarom wordt er zo halsstarrig vastgehouden aan dit overduidelijk destructieve beleid?

Amerikaans model

Een deel van het antwoord is te vinden in de neoliberale ideologie van de heersende partijen. Die zien in de crisis juist een kans om hun politieke project versneld door te drukken: de maatschappelijke omvorming naar Amerikaans model. Meer markt en minder medemenselijkheid.

Dus horen we dat de rol van de overheid in de samenleving is ‘doorgeslagen’ en dit ‘opgeblazen systeem’ onhoudbaar is. Daarmee bedoelt Zijlstra niet de miljardensubsidies aan banken en Nederland belastingparadijs, maar de verzorgingsstaat.

Een ander deel van het antwoord is economisch. Alle eurolanden zitten in een crisis en proberen er al concurrerend uit te komen. Dan is het rationeel om de werkloosheid op te laten lopen en gelijktijdig te snijden in uitkeringen. Zo hoopt de heersende klasse de lonen te drukken en de concurrentiekracht te verhogen. Dat is wat Rutte bedoelt met ‘snoeien om te groeien’.

Broodje aap

Dit is een herkauwing van het eerst-zuur-dan-zoet-argument van Balkenende. Dat was toen een broodje-aapverhaal en dat is het nog steeds. Ten eerste omdat alle eurolanden dit recept volgen en het gezamenlijke snoeien overal de consumptie drukt en dus ook de import uit andere landen.

Ten tweede omdat in het kapitalisme zuur en zoet nooit eerlijk verdeeld worden. Ook als de concurrentiekracht toeneemt, zoals het afgelopen decennium in Duitsland, gaat dat ten gunste van aandeelhouders en over de ruggen van werkers. Nederlandse bedrijven boekten het afgelopen jaar 37 miljard euro winst. Dat ging naar dividend-uitkeringen, niet naar investeringen in werkgelegenheid. Ruttes recept biedt dus geen enkele garantie.

Het kan anders

Toch gaat ook het merendeel van links mee in het idee dat er ‘nou eenmaal’ bezuinigd moet worden. En dus draait het politieke debat om de vraag in welke mate en in welk tempo er bezuinigd moet worden, niet om de vraag of dit überhaupt wel nodig is. Zo bepaalt rechts de richting, en stuurt links hooguit bij zodat rechts niet crasht.

Er is een alternatieve koers die wordt vormgegeven door de diverse protestbewegingen in Europa. Die vertrekt vanuit de constatering dat er genoeg geld is om in ieders behoefte te voorzien, maar dat het in de verkeerde handen is.

Bezuinigen zou onnodig zijn als we het geld halen waar het zit: bij de duizend miljard euro die in Europa jaarlijks aan belasting wordt ontweken, bij de topinkomens wier vermogens alleen maar groeien en bij de subsidiëring van wapentuig als de JSF. Dat zou het uitgangspunt van links moeten zijn, niet de drieprocentsnorm van Brussel.

De protestbewegingen stellen in de kern de vraag wie het voor het zeggen heeft, wie er controle heeft over de welvaart die we gezamenlijk produceren. Zoals de afsluitende verklaring van het Blockupy-protest het treffend samenvatte: ‘Zij willen kapitalisme zonder democratie, wij willen democratie zonder kapitalisme! 


Meer op de website van de Internationale Socialisten! 

De nazistische christenen van Adolf Hitler

In de Verenigde Staten van Amerika is de mythe ontstaan dat Adolf Hitler een atheïst was. Vooral bij rechtse conservatieven heerst het beeld dat de nazi's een atheïstisch regime voerde. Deze leugen wordt vaak gebruikt on het atheïsme zwart te maken. Naast de bekende stalinistische dictators wordt ook Adolf Hitler en zijn NSDAP gebruikt om de zogenaamde slechtheid van het atheïsme aan te duiden. In werkelijkheid waren de nazi's geen atheïsten. De meeste waren christelijk, van rooms katholiek tot protestants. Adolf Hitler was katholiek opgevoed en heeft zich nooit van de Katholieke Kerk los gemaakt. Ook andere nazi's leiders waren gelovigen, maar dat feit wordt door ( christelijke ) geschiedenisschrijvers vaak op de achtergrond gehouden! 

Terwijl de Communistische Partij van Duitsland het atheïsme verspreiden en de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland vooral seculier dacht, waren de nazi's juist zeer tactisch bezig. Ze wisten dat hun electoraat zeer gelovig was. Dus speelde men op het antisemitisme dat veel christenen voelde, want de joden hadden Jezus Christus vermoord. De haat tegen de joden was zeer sterk onder de christenen van Duitsland, dat was al eeuwen zo! 


Hitler wist dat hij de dood van Jezus Christus kon gebruiken tegen de joden. Dus beweerde hij nooit tegen de christelijke god te zijn. In 1941 zei Hitler dat hij altijd een katholiek zou blijven. Dat hedendaagse christenen niet met Adolf Hitler gelijkgeschakeld willen worden is heel begrijpbaar. Ook communisten willen niet op een hoop met Stalin en Mao geworpen worden. Er is alleen één groot verschil tussen beiden kampen. Over het algemeen worden christenen ook niet met de nazi's gelijk geschakeld. Geen enkele grote krant of politieke partij heeft ooit gezegd dat de nazi's iets met het christendom te maken hebben. Terwijl er genoeg kranten en politici zijn, die marxisten gelijkschakelen met de misdaden van Stalin, Mao en andere linkse dictators! 


In 1932 werd de groep Duitse Christenen ( Deutsche Christen ) opgericht. Deze antisemitische groep wou alle protestantse kerken omvormen tot nazistische kerken. De nazi's waren blij met deze groep van antisemitische christenen en maakte ook dankbaar gebruik van hun diensten. Maar na de machtsovername in januari 1933 besloten de nazi's om af te zien van de groep Duitse Christenen. Verschillende katholieke leiders hadden al hun steun voor het nazi regime uitgesproken. De Evangelische Jeugd werd dan ook moeiteloos in de Hitler Jeugd overgebracht door de Rooms Katholieke Kerk! 


De Duitse Christenen waren vooral protestantse nazi's en hadden weinig met de katholieken. Toch was de grootste steun voor de NSDAP te vinden in het zuiden van Duitsland. Daar was de partij ook in 1919 opgericht als Duitse Arbeiders Partij. In het katholieke Beieren wisten de nazi's al snel steun te vinden. De antisemitische Duitse Christenen verloren aan belangstelling bij de nazi leiding en vervulde meer een propaganda rol  Ondanks hun pogingen bleven de meeste christelijke kerken onafhankelijk van de nazi overheid! 


Toch zou het christendom nog een belangrijke rol spelen in de nazi propaganda. Op de riemen van Duitse soldaten stond in het Duits ''Gott mit uns'' ( God met ons ), maar dat was normaal voor Duitse soldaten en had weinig met het nazisme te maken. De Duitse soldaten zweerde ook op de christelijke god om Adolf Hitler trouw te zijn, zo werd het christendom toch gebruikt. Ook beweerde de propaganda dat Duitsland de christelijke westerse cultuur kwam beschermen tegen de atheïstische stalinisten! 


Niet alle christenen waren echter pro-Hitler. Ook in Duitsland kwam er verzet tegen de wreedheid van de nazi's. Er was kerkelijk verzet tegen het nazisme bij zowel protestanten als katholieken. Echter door het eeuwenoude antisemitisme binnen het christendom, stonden toch de meeste Duitse christenen aan de kant van Hitler. Die kleine groep christenen die wel het nazisme bevocht, was helaas een minderheid! 


80 jaar nadat de nazi's aan de macht kwamen in Duitsland, hebben rechtse christenen in de VS de mythe van een atheïstische Hitler ontworpen. Op de conservatieve zender Fox News worden vaak rechtse christenen aan het woord gelaten. Die beweren dat Hitler de christelijke cultuur wou vernietigen en dat hij een atheïst was. De conservatieve Amerikaan die alleen maar naar Fox News kijkt gelooft dat heilig. Hij/zij is er zelfs van overtuigd dat Hilter een socialist en een atheïst was. Dit terwijl Adolf Hitler een gruwelijke hekel had aan socialisten. Ook met atheïsten moest hij niets hebben want atheïsme was marxistisch en dat was weer joods in de ogen van de crimineel Hitler!


Waren de christenen pro-Hitler? Ja en nee, 43% van alle Duitsers stemde op Hitler in 1933. We kunnen met zekerheid zeggen dat die 43% behoorde tot de christelijke religie. Maar ook stemmers op de SPD en andere burgerlijke partijen waren christelijk. Maar de rechts conservatieve en antisemitische Duitse Nationale Volks Partij won 8% en gaf Hitler de laatste zetels voor een kabinet. Uiteindelijk stemde 51% van Duitsland voor antisemitische partijen. Het is zeker dat die 51% christelijk dacht en door de kerken niet tegengehouden werd. Antisemitisme was doodnormaal bij christenen in Duitsland! 


Echter er waren ook christenen die fel anti-nazi waren. Deze behoorde echter tot een uitzondering, omdat de meeste christenen door hun antisemitisme makkelijk in het nazistische kamp terecht kwamen. De moord op zes miljoen joden heeft uiteindelijk een einde gemaakt aan het antisemitisme in de kerken. Het zou helaas nog jaren duren voordat een nieuwe generatie christenen afstand kon nemen van de antisemitische haatgevoelens van hun ouders en groot ouders. Tegenwoordig zijn de Duitse christenen niet meer antisemitisch. Ze zijn eerder pro-joods en steunen kritiekloos de Staat Israël. Wij revolutionair socialisten vinden dat niet echt een verbetering aangezien de Staat Israël zich net als Nazi Duitsland schuldig maakt aan onderdrukking en bezetting! 


Adolf Hitler was geen atheïst en geen socialist. Hij was een zieke geest die het christendom misbruikt heeft voor zijn eigen daden. Echter de christenen dragen ook schuld. Door hun haat tegen de joden, liepen de meesten kritiekloos achter Hitler aan. Ook de kerken deden hier aan mee en daarom draagt ook het instituut christendom medeverantwoordelijkheid, net zoals de communistische partijen verantwoordelijkheid dragen voor hun steun aan Stalin! 


Religie kan heel makkelijk misbruikt worden. We zien dat tegenwoordig in de islamistische wereld, terwijl die wereld 500 jaar geleden veel toleranter was dan nu. Christenen werden minder vervolgt en werden beschermd door islamistische leiders toen der tijd. Het waren juist de christenen die met hun kruistochten probeerde moslims uit te moorden. Tot het jaar 1979 was er ook nauwelijks spraken van islamistisch terrorisme. Palestijnse aanvallen op Israël waren tot dan toe, seculier en nationalistisch van aard. Radicale islamieten kwamen pas op toen Iran en Afghanistan islamistische republieken werden. De Islamistische Republiek Pakistan werd ook steeds meer een nest van radicale moslims, terwijl dit land jaren gematigd was. Religie kan altijd misbruikt worden, dat is de kern van dit bericht! 




De groep Duitse Christenen. Ze behoorde tot het 
antisemitische christendom 

Socialisme NU!

We zien het op TV, op internet en lezen het overal. Alles wordt duurder, alles wordt minder, terwijl de rijken gewoon rijk blijven. Onze sociale zekerheid waar wij als werkende klasse jaren voor gevochten hebben wordt afgebroken. Ironisch door dezelfde partij die in de jaren 50 en 60 hielp met de opbouw van die sociale zekerheid. Onder neoliberaal bestuur zullen de laatste resten van de verzorgingsstaat afgebroken worden. Het wordt iedereen voor zich zelf en wie niet kan betalen heeft pech gehad. Wij revolutionair socialisten erkennen dat niet, wij zullen niet toekijken terwijl de VVD en PvdA van dit land een darwinistisch land maken! 

Waarom socialisme? Het socialisme is toch mislukt? Zelfs na 23 jaar geloven nog veel mensen dat er geen alternatief is op het kapitalisme. De kapitalistische propaganda machine heeft extreem goed werk gedaan de laatste 23 jaar. Met leugens en onwaarheden over het socialisme en communisme, werden mensen opgevoed met het idee dat alleen het kapitalisme werkt. De sociaal democratie hielp de kapitalistische media, door rechtse politiek te voeren en ondertussen toch te beweren ''links'' te zijn. Zo kon de kapitalistische media de politiek verdelen in een rechts kapitalistisch vlak en een links kapitalistisch vlak. Anti-kapitalistische opvattingen waren iets uit het verleden, zei men! 


In het jaar 2008 ontstond weer een economische crisis. Waar revolutionair socialisten al bang voor waren was uitgekomen. De Amerikaanse hypotheek markt stortte in elkaar. Banken durfde geen leningen meer te geven en duizenden bedrijven kwamen in de problemen. De kapitalistische landen reageerde snel om hun eigen economie te redden. In Nederland werd ABN-AMRO genationaliseerd. De belastingbetaler ging betalen voor de schulden van de ABN directie. Ook Fortis Nederland kwam in staatshanden!


De thuiszorg komt straks in handen van de gemeentes. Die krijgen slechts 60% van het budget dat nu gebruikt wordt.  Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten zullen de voorgestelde bezuinigingen op de thuiszorg het tegenovergestelde bereiken van wat het kabinet wil. Dat zei ze op 8 juni bij de grote zorgmanifestatie in het Oosterpark in Amsterdam. ‘Net als bij de gevangenisplannen van Teeven zal deze bezuiniging geen bezuiniging blijken te zijn. Het kabinetsplan zit vol fouten. Met minder thuiszorg zullen mensen eerder naar een verpleeghuis gaan. Dat is duurder en minder prettig voor mensen die graag thuis willen blijven wonen.’


Echter de neoliberale overheid denkt niet menselijk. Voor het kabinet Rutte 2 draait alles om cijfers en die moeten in het groen staan. Kort samengevat: ER MOET WINST GEMAAKT WORDEN. Zorginstellingen moeten commercieel gaan denken en cliënten zien als bronnen van inkomsten! 


Revolutionair socialisten vinden dat marktwerking niet thuis hoort in de zorg. Het liefste zouden we nergens marktwerking zien. Ons alternatief is duidelijk. De gemeenschap moet eigenaar en beheerder zijn van de zorg in alle sectoren. Directeurs mogen niet meer dan 60.000 euro per jaar verdienen. Een maximumloon voor alle sectoren van de economie zou daar aan bij dragen, 5000 euro netto in de maand moet het maximumloon worden! 


Zorgwerkers moeten hun directie democratisch kiezen. Deze directie zal verantwoordelijkheid moeten afleggen aan de zorgwerkers. Het is dan ook de taak van de mensen in de zorg om verantwoordelijke mensen te kiezen op belangrijke posten. Natuurlijk moeten ook de cliënten inspraak hebben in dit gebeuren!


Anders dan sociaal democraten en gematigde socialisten, staan revolutionair socialisten voor de raden-democratie. De raden-democratie is een democratie waarin arbeiders-raden de politiek en de economie besturen. Geen kapitalisten of bureaucratische staatsmanagers, maar democratisch gekozen raden zullen de economie plannen. In een socialistische raden-democratie zullen menselijke waarde boven het geld staan. Het geld wordt weer een middel en geen overheersende dogma. 


In een raden-democratie verdienen politici een modaal salaris. Nu verdienen de politici een bovenmodaal inkomen en voelen de pijn van de bezuinigingen veel minder. Met een salaris van 8.000 euro bruto per maand zitten de politici goed. Terwijl een arbeidersgezin met 2000 euro bruto per maand, het flink lastig krijgt. De overheid noemt de inkomens van politici en andere ambtenaren niet eens salarissen, men noemt het braaf burgerlijk; ''schadeloosstelling'' 


Socialisme zal een einde maken aan de enorme vergoedingen die politici nog boven hun ''schadeloosstelling'' krijgen. Neem het wachtgeld maar als voorbeeld. Politici die niet meer in de tweede of eerste kamer zitten, hebben recht op wachtgeld. Terwijl arbeiders in de bijstand zitten met een zeer laag inkomen en gedwongen worden om keihard te solliciteren.  krijgen de ex-politici een leuk bedrag elke maand totdat ze een nieuwe baan hebben. Het bedrijfsleven wil ex-politici wel in dienst nemen. Terwijl arbeiders vaak te horen krijgen dat er voor hun geen werk is! 


Het socialisme zal ook een einde maken aan de hoge inkomstenbelastingen. Veel mensen denken dat socialisten de belastingen zullen verhogen. Dat doen inderdaad die socialisten, die het geld willen halen bij de mensen en niet de bedrijven. Want het bedrijfsleven betaald enorm weinig belasting. Ook loopt de overheid per jaar miljarden mis door rijke mensen die belastingen ontwijken. In mei 2009 noemde het Amerikaanse Witte Huis Nederland een belastingparadijs. President Obama kondigde maatregelen aan. Door belastingconstructies lopen de Verenigde Staten miljarden dollars aan belastinggeld mis en moet het gemiddelde Amerikaanse gezin meer betalen.Het Ministerie van Financiën reageerde geschokt. Nederland was geen belastingparadijs, het zou om een ‘vergissing’ gaan. Het Witte Huis, zo verzekerde een woordvoerder, zou zelfs excuses hebben aangeboden!  


De meeste politieke partijen ontkennen dat Nederland een belastingparadijs is. Natuurlijk willen de politici niet dat mensen erachter komen hoe weinig grote buitenlandse bedrijven aan belasting betalen. Want dat zou de stemmers wel eens boos kunnen maken. De Socialistische Partij begon in mei 2013 aan een campagne tegen de lage belastingen voor het bedrijfsleven. SP kamer lid Arnold Merkies zei ''Van de 100 grootste bedrijven ter wereld zitten er 91 in Nederland. En dat is niet voor niets. Er wordt namelijk op grote schaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden om via Nederland belasting te ontwijken. Merkies: 'Wanneer het internationale bedrijfsleven wegloopt voor haar verplichtingen, komen de lasten uiteindelijk op het bordje van anderen, bij het midden- en kleinbedrijf of bij burgers in vorm van meer BTW of extra bezuinigingen''


Dat de SP tegen de lage belastingen voor het bedrijfsleven strijd is goed. Maar voor een socialistische raden-democratie is meer nodig. De grootste bedrijven in Nederland moeten genationaliseerd worden. Hun eigenaars moeten onteigend worden, een vergoeding zullen alleen de klein aandeelhouders krijgen. De bedoeling is dat de miljarden ( die veilig in banken liggen ) gebruikt worden om de sociale zekerheid weer te herstellen. Daarbij zal een socialistisch Nederland natuurlijk in aanvaring komen met de neoliberale EU. Wij revolutionair socialisten zijn niet tegen Europa, maar wel tegen de Europese Unie. Wij willen een verenigd socialistisch Europa, met gelijke wetten en plichten. In onze EU gelden alleen de wetten van het kapitalisme. De lonen in oost Europa zijn in verhouding veel lager dan in west Europa. Het minimumloon in Frankrijk is al snel 1700 euro bruto per maand, terwijl men in Polen slechts 240 euro bruto betaald. 40% van alle arbeiders in Polen verdient minimumloon. Revolutionair socialisten willen een socialistisch Europa waarin de werkende klasse de macht heeft over de productie middelen!




Schoonmakers tonen hun klassenbewustzijn
Ze behoren tot de laagloon arbeiders! 

Het nationalistische gif

Eigen volk, eigen taal, eigen cultuur EERST. Dat brullen nationalisten al vele jaren. Door de economische crisis groeien ook nationalistische opvattingen. De afkeer van andere volkeren, de haat tegen buitenlanders, allemaal een product van het nationalisme, een vergif dat alleen met socialistische solidariteit vernietigd kan worden! 

Nationalisme is een populair propaganda middel. Van politiek rechts tot politiek links wordt nationalisme gebruikt om stemmen te lokken. De meest bekende Nederlandse nationalist is Geert Wilders. Hij is de leider van de Partij voor de Vrijheid, een nationaal conservatieve partij. Wilders is het enigste lid van de PVV en de enigste persoon die de partijkoers bepaald. Aangezien zijn PVV geen leden heeft, kan hij over alles en iedereen bepalen. 


Daar houden nationalisten van. Ze houden van sterke autoritaire leiders die hun wil opdrukken aan anderen. Bekende nationalistische leiders waren Franco, Mussolini en Hitler. Maar ook linkse nationalisten zoals Castro en Ho Chi Minh staan bekend om hun nationalistische politiek. 


Het politieke nationalisme ontstond rond de tijd van Napoleon. Hij gebruikte het Franse nationalisme om steun te krijgen voor zijn imperialistische idealen. Napoleon gebruikte de gedegenereerde Franse Revolutie om aan de macht te komen. Hij riep het Franse Keizerrijk uit en wou geheel Europa onder Frans gezag plaatsen. In Nederland werd zijn broer aangesteld als koning. Lodewijk Napoleon zou vier jaar heersen, totdat Nederland werd ingelijfd bij Frankrijk!


Nadat Napoleon verslagen was, zagen de Europese grootmachten dat nationalisme een belangrijk wapen was. Dus bouwde de koningen en keizers op nationalistische gevoelens bij gewone mensen. De Duitsers gebruikte nationalisme om alle Duitse staten in 1871 te verenigen in het Duitse Keizerrijk. Het Duitse nationalisme was niet minder radicaal dan het Britse nationalisme. Want de Britten waren met hun nationalisme soms erger dan de Duitsers. Onder de vlag van het Britse kolonialisme werd 1/3 van de wereld onder Brits bestuur geplaatst. De blanke Brit geloofde dat hij oppermachtig was en dat de Britse cultuur beter was dan alle anderen. Dit arrogante gedrag leidde uiteindelijk tot confrontaties met andere imperialistische grootmachten! 


Ook in Azië gebruikte men nationalisme tegen elkaar. Het Japanse Keizerrijk zag zich zelf als het machtigste Aziatische volk. In 1910 nam Japan bezit van Korea en viel in 1937 China binnen. In China vochten de nationalisten een burgeroorlog tegen krijgsheren en aanhangers van de Chinese Communistische Partij. Populair was het Chinese nationalisme echter alleen bij de rijken en de elite van het voormalige Chinese Keizerrijk. Want de ordinaire boer moest weinig hebben van de nationalistische teksten waar leden van de Chinese Nationalistische Partij ( Kuomintang ) mee kwamen!  


Nationalisme was ook de veroorzaker van de eerste en tweede wereld oorlog. Nationalistische gevoelens en imperialistische ambities liggen nauw samen. De radicale Servische nationalisten hadden een gruwelijke hekel aan de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Ze wouden een vrij Servië  In 1914 werd de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije vermoord. Hierdoor trokken Oostenrijk-Hongaarse troepen Servië binnen! 


Het tsaristische Rusland kwam Servië te hulp en verklaarde de oorlog aan Oostenrijk-Hongarije. De Duitse keizer koos de kant van Wenen en zo ontstonden de Centrale Machten. Frankrijk en Groot Brittannië steunde Rusland en toen Duitsland aanviel was de eerste wereld oorlog een feit. 


Alles draaide om eigen volk en de glorie ieders eigen natie in de eerste wereld oorlog. Ook de sociaal democratische arbeiderspartijen raakte vergiftigd met dit nationalistische vergif. Bijna alle arbeiderspartijen steunde hun landen en pleegde daarmee verraad aan het proletarische internationalisme. Vooral de Sociaal-democratische Partij van Duitsland steunde de oorlogskredieten van de keizer en heeft daarmee grote schande gebracht over het socialisme. Het steunen van de eerste wereld oorlog was het eerste grote verraad van sociaal democraten aan het socialistische gedachtegoed! 


De westerse landen beweerde te vechten voor de democratie en de vrijheid. Een leus die nog steeds gepropagandeerd wordt in het westen. In werkelijkheid ging het allemaal om nationalisme en eigen volk boven alles. De Britten hadden hun ogen gezet op Duitse koloniën in Afrika. Duitse Koloniën die in 1919 inderdaad Brits gebied werden! 


Toen Rusland zich in 1917 uit de oorlog terugtrok, grepen lokale nationalisten hun kans. Deze nationalisten wouden tsaristische gebieden losrukken uit de greep van de Russische troon. Al snel ging de strijd tussen burgerlijke nationalisten en proletarische internationalisten. Want in november 1917 grepen de arbeiders-raden in Rusland de macht. De nationalisten wouden echter geen arbeidersstaten, ze wouden burgerlijke anticommunistische landen opbouwen. Veel nationalisten waren te vinden in de Witte Legers. Deze anticommunistische Russen bevochten de heerschappij van de arbeiders-raden ( sovjets )! 


In West-Europa werd het nationalisme behoorlijk anti-links. Want linkse politiek was gericht op solidariteit met zwakkeren en koloniale volken. Die volkeren werden door nationalisten gezien als minderwaardig. Racisme is nog steeds een belangrijk onderdeel van het rechtse nationalisme. Het rechtse nationalisme gaat uit van het darwinisme, dat de sterkeren moeten heersen over de zwakkeren. Daarom worden linkse principes gehaat en werden socialisten en communisten vervolgt door nationalistische regimes! 


Het Italiaanse fascisme is zeer streng nationalistisch. In 1922 kwam Benito Mussolini aan de macht in Italië. Met zijn Nationale Fascistische Partij maakte hij jacht op linkse personen en antifascisten. Uiteindelijk werd Mussolini alleenheerser en maakte van Italië een streng nationalistisch land. Italianen moesten Mussolini vereren als El Duce ( de Leider ), hij werd het centrum van een persoonlijkheidscultus, een trend die vaker voorkomt bij nationalisten! 


In Duitsland werd het nationalisme gemixt met antisemitisme en racisme. De joden werden gezien als de bron van alle sociale problemen in Duitsland. Verschillende antisemitische partijen wonnen veel stemmen, door de haat die veel Duitsers hadden tegenover joden. Twee belangrijke rechts nationalistische partijen zijn het waard om genoemd te worden. De eerste partij was de Duitse Nationale Volks Partij. Deze DNVP werd opgericht door rechtse nationalisten in 1918 en kreeg al snel steun van militairen en antisemieten! 


Van 1918 tot 1933 was de DNVP de partij van de burgerlijke antisemieten. Een partij die het Duitse nationalisme predikte en fel tegen de joden was. Maar hun radicalisme werd overschaduwt door een partij, die nog wreder was. In Zuid Duitsland werd in 1919, de Duitse Arbeiders Partij gesticht. Anders dan de naam doet vermoeden, was de DAP geen linkse partij, maar een klein burgerlijke partij van antisemieten en sociaal nationalisten. In 1921 werd de naam van de partij veranderd. De DAP werd de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij en de Oostenrijker; Adolf Hitler werd haar Führer ( leider )! 


Anders dan de DNVP was de NSDAP in haar eerste jaren fel tegen het kapitalisme. Men wou een nationaal socialistisch groot Germaans rijk opbouwen. Een rijk dat goed was voor zowel de Duitse kapitalist als de Duitse arbeider. Het monopolie kapitalisme werd verworpen, net zoals buitenlandse markten en Amerikaanse zakenliederen. Hitler en zijn NSDAP wouden een Duitsland dat zich zelf kon redden, een kern begrip van het nationalisme! 


Pas na de economische crash van 1929 werd de NSDAP groot. Al snel namen ze de rol van de DNVP over. Bij de laatste democratische verkiezingen won de NSDAP, 43% van de stemmen. Te weinig voor een meerderheid in de Reichstag. Maar dankzij de 8% van de DNVP kon Hitler een kabinet samenstellen. Uiteindelijk verbood de Reichstag de linkse partijen en kreeg Hitler toestemming om alleen te heersen. De Duitse Nationale Volks Partij hief zich op en haar leden sloten zich aan bij de NSDAP! 


Onder Hitler werd het Duitse nationalisme wreder dan ooit. Haat werd in scholen gepredikt tegen joden, communisten en iedereen die tegen de leer van de Führer was. Duitsland werd een totalitaire nationalistische dictatuur. Hoewel de nationaal socialisten zich neerzette als verdedigers van de Duitse arbeiders, waren het toch vooral de kapitalisten die profiteerde van het nazisme. De vakbonden werden gedwongen om deel te worden van het Duitse Arbeidsfront, een massa organisatie van de NSDAP. Dit Arbeidsfront was echter helemaal geen vakbond, maar een propaganda organisatie. Vrije vakbonden waren in het nazistische Duitsland niet toegestaan, tot grote vreugde van het bedrijfsleven! 


Rechtse nationalisten grepen ook de macht in Spanje. Daar begon generaal Franco in 1936 een burgeroorlog tegen de Republiek Spanje. Deze burgeroorlog ontstond toen het Volksfront aan de macht kwam. Dit front bestond uit de sociaal democratische PSOE en de stalinistische PCE. Voor de rechtse nationalisten en conservatieve katholieken was het Volksfront een doorn in het gezicht. Linkse idealen werden gehaat door de Rooms Katholieke Kerk, die haar steun uitsprak voor generaal Franco! 


Toen anarchisten en revolutionair socialisten, een eigen revolutie begonnen tegen de Republiek Spanje, greep Franco zijn kans. Hij en andere rechtse militairen stichtte het nationalistische leger dat de strijd aanging met het republikeinse leger van de Republiek Spanje. De republikeinen kregen te maken met een nationalistische en een revolutionaire opstand. 


Stalinistische milities met steun van de Sovjet geheime dienst ( NKVD ) trokken naar Zuid Spanje om de revolutionaire groepen te onderdrukken. De stalinistische Communistische Partij van Spanje, steunde trouw de burgerlijke republiek en gaf haar leden de opdracht om fel te strijden tegen de anarchisten en revolutionair socialisten. Ook de Spaanse Socialistische Arbeiders Partij ( PSEO ) was fel tegen de socialistische revolutie! 


Uiteindelijk werden de anarchistische groepen uitgeschakeld en de Arbeiders Partij van de Marxistische Eenheid ( POUM ) verboden. Sommige anarchisten besloten om de Republiek Spanje te steunen tegen de nationalisten. De grootste anarchistische vakbond CNT maakte een grote fout door samen te werken met de stalinisten en sociaal democraten. Hierdoor konden de stalinisten snel toeslaan en belangrijke anarchistische leiders uitgeschakeld.  Datzelfde gebeurde ook met de revolutionair socialisten van de POUM!


In 1939 wonnen de rechtse nationalisten van Franco de burgeroorlog. 200.000 anti-fascisten werden opgepakt en vermoord. De westerse landen waren niet droevig over de nederlaag van de Republiek Spanje. Men werkte toch al nauw samen met fascistische landen. De westerse landen moesten niets hebben van gevluchte linkse Spanjaarden. Niet-Spaanse socialisten en communisten die voor de Republiek Spanje vochten, konden geen kant op. Doordat ze voor de republikeinen gevochten hadden, waren vele staatsloos geworden door de nederlaag van de Republiek Spanje!


Van 1939 tot 1975 heerste dictator Franco over Spanje. Hij dwong nationalisme en anticommunisme af. Hierdoor kreeg hij in de jaren 50 steun van de Verenigde Staten van Amerika, die hem als bondgenoot zagen. Pas na de dood van Franco keerde de burgerlijke democratie terug. Echter de Republiek Spanje zou nooit meer opgericht worden. Vlak voor de dood van Franco werd de monarchie weer ingevoerd. Het Koninkrijk Spanje bleef bestaan, met de vlag die Franco in 1936 ingevoerde voor zijn nationalisten. Dat Spanje nu een monarchie is, hebben we te danken aan de sociaal democratische PSOE! 


De tweede wereld oorlog zorgde voor een opbloei van nationalistische gevoelens. Vooral in bezette landen groeide het nationalisme. Zelfs in de Sovjet-Unie werd Russisch nationalisme toegepast om soldaten te motiveren. Een heel duidelijk voorbeeld is de vervanging van het Sovjet volkslied in 1944. Joseph Stalin liet De Internationale vervangen door een machtig klinkend lied dat tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt. Dit nieuws volkslied was vooral gericht op Sovjet nationalisme en de verheerlijking van het Russische volk. Terwijl ''de Internationale'' juist bedoeld was als arbeiderslied voor de wereldwijde socialistische republiek. Internationalisme paste echter niet in het stalinistische straatje. Dus werd ''de Internationale'' vervangen door een patriottische lied! 


Na de capitulatie van de Duitsers groeide het nationalisme in de koloniale wereld. Linkse nationalisten in Vietnam streden tegen het Franse kolonialisme. De leider van de Liga voor de Onafhankelijkheid van Vietnam was Ho Chi Minh. Hij was leider van de Vietnamese Arbeiders Partij, een partij van nationaal stalinistische signatuur. In 1946 stichtte Ho Chi Minh de Democratische Republiek Vietnam in Hanoi. Maar het zou pas tot 1955 duren, voordat de Liga voor de Onafhankelijkheid van Vietnam, aan de macht kwam in het noorden van het land. Zuid Vietnam zou tot 1975 een anticommunistische militaire dictatuur zijn! 


In Afrika waren het ook linkse nationalisten die het westerse kolonialisme uitdaagde. Een bekende Afrikaanse nationalistische partij is het Afrikaans Nationaal Congres. Deze Zuid Afrikaanse nationalisten ontstonden in 1912, maar het zou tot 1961 duren voordat het ANC aanvallen ging uitvoeren op de racistische overheid van Zuid Afrika! 


De militaire vleugel van het ANC was de ''Speer van de Natie''. Deze bewapende tak voerde een guerrilla oorlog tegen de overheid van Zuid Afrika. Verschillende bomaanslagen zorgde voor doden onder de burgerbevolking. Hierdoor werd het ANC een ''marxistische terroristische'' groep genoemd door Zuid Afrika en de VS. In 1990 werd de ''Speer van de Natie'' ontbonden, vier jaar later zou het ANC aan de macht komen in Zuid Afrika! 


Wat nationalisten allemaal gemeen hebben is hun haat en afkeer van buitenlandse volkeren en gebruiken. Na de capitulatie van Zuid Vietnam verbood de stalinistische Vietnamese overheid alles dat met de Amerikanen te maken had. Pas na 1986 zou Vietnam zich weer opstellen voor handel. Een andere nationalistische opstand tegen buitenlandse invloeden was de Cubaanse revolutie. Anders dan wat sommigen zeggen was de Cubaanse revolutie niet socialistisch van aard. Fidel Castro en zijn beweging van revolutionairen waren grotendeels nationalistisch. Alleen Ernesto Guevara en Raul Castro geloofde in de marxistische leer. Fidel Castro was echter een nationalist en zou zich pas in 1961 bekeren tot het communisme ( stalinisme ).


Dat de Cubaanse revolutie een nationalistisch karakter had, is goed te zien aan de naam van het land, de vlag en het volkslied. Die zijn namelijk na de revolutie in 1959, niet veranderd. Cuba heet nog steeds de Republiek Cuba, niet de Socialistische Republiek Cuba of de Volksrepubliek Cuba. Ook de vlag toont geen socialistische symboliek, net zoals het Cubaanse embleem. 


We zien ook Cubaans nationalisme in de heersende ideologie van de Cubaanse Communistische Partij. De partij zet de Cubaanse natie neer als heldhaftig eiland tegen het Amerikaanse imperialisme. Ook wordt de Cubaanse vlag vaker getoond dan de rode vlag van het communisme. Alleen op de eerste mei zie je de rode vlaggen wapperen, maar de Cubaanse vlag is altijd aanwezig bij alles dat met de partij en de staat te maken heeft! 


Het stalinisme heeft nationalistische eigenschappen omdat het niet bouwt op de wereldwijde socialistische revolutie. Stalinisten geloven in het ''socialisme in eigen land'' en baseren zich daar op. Het gebruik van oude burgerlijke symbolen is niet ongewoon bij stalinisten, die hierdoor steun hopen te krijgen van patriotten en nationalisten. Een andere bekende nationaal stalinist was de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu. Hij was geen marionet van Moskou en verheerlijkte het Roemeense volk boven alles. Natuurlijk was dit allemaal propaganda, want dat volk leed kou en moest uren in de rij staan voor voedsel. Ondertussen had Nicolae Ceausescu genoeg te eten en een lekker warm huis. In arbeiderswoningen mocht de temperatuur niet honger zijn dan 14 graden in de winter! 


Na de ondergang van het stalinisme dook het rechtse nationalisme weer op in voormalige volksrepublieken in Oost Europa. De Hongaarse partij; Jobbik is een voorbeeld van een moderne rechtse nationalistische partij. Jobbik is fel tegen de Europese Unie en minacht ook de zigeuners en Roma's. Verder heeft de partij een duidelijk nationalistische overtuigingen  Hongarije mag alleen zijn van ethische Hongaren. Buitenlanders moeten zich onderwerpen aan de Hongaarse cultuur, vinden de rechtse nationalisten!  


In Duitsland was het nationalisme jaren lang taboe. Veel Duitsers durfde niet nationalistisch te denken om niet met neonazi's gelijk geschakeld te worden. Echter na de val van de Berlijnse muur groeit het Duitse nationalisme weer. Vooral in de voormalige DDR raken werkeloze jongeren in de ban van nationalistische opvattingen. Blanke jongeren vinden dat de Duitse overheid niets doet om hun aan het werk te krijgen, terwijl buitenlanders wel geholpen worden, althans dat zeggen ze. Veel van deze rechtse nationalisten vinden hun tehuis in de Nationaal-democratische Partij van Duitsland, de officiële neonazi's van Duitsland! 


Rechts nationalisme in Frankrijk wordt vertegenwoordigd door het Front National. Deze fascistische partij werd in 1972 opgericht door Jean Marie Le Pen. Deze fascist had zich op jonge leeftijd al bewezen als tegenstander van het socialisme. Le Pen was altijd al een Franse rechtse nationalist. In 1944 wou hij als 16 jarige lid worden van het Franse verzet. Maar de leiding van het verzet weigerde hem. Na de oorlog ging hij een monarchistische krant verkopen en werd lid van een anticommunistische knokploeg, die jacht maakte op jonge linkse studenten!


Als jong volwassenen deed Le Pen dienst in het Franse leger. Hij steunde het kolonialisme in Vietnam en Algerije. Na zijn militaire dienst ging hij de politiek in voor extreem rechtse partijen. Uiteindelijk stichtte hij het Front National in 1972. Deze politieke partij toonde vooral klassieke fascistische standpunten. Haat tegen joden en communisten stonden centraal. De stemmers van Len Pen waren vooral oude aanhangers van het Vichy regime, collaborateurs uit de oorlog en anticommunisten. Maar ook conservatieve katholieken waren te vinden in de partij van Le Pen. Iets waar de Katholieke Kerk niet graag over sprak! 


In de jaren 80 ging het mis met de Franse economie. De sociaal democraten van de Parti Socialiste konden een economische achteruitgang niet voorkomen. Le Pen gaf de buitenlanders de schuld en beweerde dat de Franse arbeider geofferd werd voor goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. Het was in de jaren 80 dat het FN haar economische ideologie veranderde. In de linkse jaren 70 was het FN behoorlijk rechts ingesteld en stond voor het neoliberale kapitalisme, dat toen nog in haar kinderschoenen stond. Echter in de jaren 80 draaide de partij bij en werd een protectionistische partij. Le Pen wou de Franse kapitalist beschermen tegen de buitenlandse groot kapitalisten. 

Het huidige Front National is er alleen voor de Franse kapitalisten. Ze willen niets weten van internationaal kapitalisme of globalisering. De oude Le Pen heeft plaats gemaakt voor zijn dochter Marine Le Pen. Zij is nu de leidster van het FN en kan het goed vinden met andere nationalisten zoals Geert Wilders en Philip de Winter van het Vlaams Belang! 


Rechts nationalisme in Nederland was eerst vertegenwoordigd in de Nederlandse Volks-Unie. De NVU werd in 1971 opgericht door Johann Georg (Joop) Glimmerveen. De Nederlandse overheid probeerde de partij steeds te verbieden wat niet lukte. Echter door de vele rechtszaken en anti-fascistische acties verloor de NVU veel steun. In 1980 werd de Centrumpartij opgericht die jaren het gezicht van het rechtse nationalisme in Nederland zou worden! 


Er was veel verzet tegen het rechtse nationalisme in Nederland. Anders dan nu waren veel Nederlanders fel anti-fascistisch en bereid om de neonazi's tegen te werken. De Centrumpartij splitste zich in 1986 in twee partijen op. De meer gematigde Centrum-Democraten onder Hans Janmaat en de radicale Centrumpartij 86. Uiteindelijk werd de CP86 door de overheid in 1998 verboden, mede door hun racisme en antisemitisme. Hans Janmaat en zijn Centrum-Democraten bleven nog wel bestaan. In 1986 won de CD haar eerste kamer zetel. Janmaat werd het gezicht van het rechtse nationalisme in de tweede kamer! 


In 1990 en 1994 lukte het de CD om steeds 1 zetel te winnen. Pas in het jaar 1998 kwamen de Centrum-Democraten niet meer in de tweede kamer. De partij bestond nog tot het jaar 2002 en stierf eenzaam toen Hans Janmaat overleed. De Gelderse afdeling van de CD bleef echter bestaan en is nog steeds actief. 


Filip Dewinter is een leider van het Vlaams Belang. Deze rechts nationalistische partij wil dat Vlaanderen een onafhankelijk land wordt. Vlaams Belang had tot het jaar 2004 de naam; Vlaams Blok, maar moest van naam veranderen omdat de rechter bepaalde dat de partij schuldig was aan het verspreiden van racisme. Filip Dewinter is geen onbekende in de rechts nationalistische groepen. Hij eerst Vlaamse Waffen SS soldaten en gaf zelfs de Hitler groet in het Vlaamse parlement. Zijn partij onderhoudt ook banden met rechts nationalistische studenten van het NSV, een studentengroep die vooral bekend staat voor hun steun aan het voormalige apartheid regime in Zuid Afrika. 


Nu de economische crisis toeslaat kunnen de nationalisten weer hun gif verspreiden. Ook de Europese Unie krijgt er flink van langs. De nationalisten denken dat Nederland zonder de EU er beter aan toe is. Veel Nederlanders zijn makkelijk vatbaar voor nationalistische opvattingen, zeker als de politiek weer eens niets doet. De huidige Nederlandse nationalisten zijn vooral verenigd in de heropgerichte NVU ( 1996 ) en de Partij voor de Vrijheid van de nationaal conservatief Geert Wilders. Het punt bij de PVV is alleen, dat niemand er lid van kan worden. De partij van Wilders is er alleen voor Geert Wilders en voor niemand anders. Echte rechtse nationalisten kunnen dus alleen terecht bij de Nederlandse Volks-Unie. 


Revolutionair socialisten zijn fel tegen het nationalisme. Wij minachten mensen die denken dat hun cultuur en hun volk beter zijn dan de rest. Voor ons is geen volk beter, wij zijn allemaal deel van hetzelfde mensenras. De arbeidersklasse heeft niets aan nationalisten die brullen dat alles op te lossen is door grenzen te sluiten en eigen volk eerst te plaatsen. Het kapitalisme denkt niet nationalistisch  het grote geld is internationalistisch, daarom moet het ook internationalistisch bevochten worden. Socialisme in eigen land werkt ook niet, deze stalinistische opvatting heerst helaaas bij veel linkse partijen, die ontstaan zijn uit de stalinistische traditie. Neem de Nederlandse SP en de Duitse Die Linke, terwijl socialisten zich juist moeten verzetten tegen het nationalistische vergif!

Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme