Meppel: Freedom Rides voeden hoop tegen racisme

Ruim tweehonderd activisten uit heel Nederland reden zaterdag 14 november met de Freedom Rides naar Meppel om te protesteren tegen het meelopen van Zwarte Pieten in de landelijke intocht. Het protest is een volgend hoogtepunt in de strijd tegen de racistische karikatuur. 

Door Thomas Hofland - Internationale Socialisten 

Tijdens de intocht vorig jaar in Gouda werden negentig activisten opgepakt terwijl zij een stil protest hielden – ze hadden enkel anti-Zwarte Piet kleding aan en maakten geen geluid totdat ze werden gearresteerd. Volgens een politierapport gebeurde dit op basis van een ‘links georiënteerd’ of ‘negroïde uiterlijk’. Dat was dit jaar anders, met tweehonderd mensen die zich luid en duidelijk lieten horen tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet. 

Voorstanders van Zwarte Piet probeerden de aanslagen in Parijs te gebruiken om activisten het zwijgen op te leggen. Jochem Meijer schreef op Facebook: ‘Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten?’ Dit is opportunistisch om twee redenen. Als we willen rouwen, waarom dan wel de intocht zelf laten doorgaan? Plus: de voedingsbodem voor sektarisch geweld komt juist voort uit uitsluiting. We voeren de strijd tegen racisme voor een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen heeft.

Politiebegeleiding

Vier Freedom Ride-bussen vol met activisten rijden vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Meppel. In de bussen wordt het plan nog eens doorgenomen en worden de principes voor vreedzaam protest voorgelezen. Tien kilometer voor Meppel stoppen alle bussen bij een benzinestation. Vanaf hier rijden we verder onder politiebegeleiding. 

De bussen stoppen rond elf uur in het centrum van Meppel, vlakbij de protestlocatie. De plek ligt aan de route van de intocht, maar is tegelijkertijd met stevige festivalhekken afgescheiden van het ‘normale’ publiek. Dit zorgt ervoor dat tegenstanders zich moeilijker tussen ons kunnen mengen, maar weerhoudt ons er tegelijkertijd van om ons zelf te mengen onder het publiek.

Zwarte Pieten in de stoet

Als de stoet voorbij komt, beginnen we uit volle borst te roepen. ‘Racisme, nee! Blackface, nee! Zwarte piet, nee, nee, nee!’ en ‘Slavernij is voorbij, laat de Zwarte Pieten vrij!’ In de stoet lopen veel Zwarte Pieten mee, slechts af en toe komt er een roetveeg-Piet voorbij.

Een demonstrante is positief verrast. ‘Zoveel mensen die hiernaartoe zijn gekomen om te demonstreren! Hoewel er vandaag nog Zwarte Pieten meelopen, weet ik zeker dat het een kwestie van tijd is voordat Zwarte Piet verleden tijd is.’

Ook Eduard is blij dat hij meegegaan is. ‘De strijd moet doorgaan, vooral op het platteland worden nog veel kinderen geïndoctrineerd met Zwarte Piet. Volgend jaar zullen we de pro-Pieters nog wat harder achter de oren gaan krabben’. 

Kwestie van tijd

De dag verliep rustig. De enige smet waren een paar middelvingers en wat hatelijke opmerkingen van pro-Zwarte Pieters. Daarnaast waren er een aantal extreem-rechtse figuren aanwezig in ‘goodbye leftside’-hoodies, ook te zien op de video hieronder. Dit zijn geen onschuldige lui. Zij vielen vorig jaar drie activisten aan op Rotterdam centraal na afloop van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Ook zijn ze lid van dezelfde groepen die aanslagen plegen op asielzoekerscentra. Dit extreem-rechts moet bestreden worden door de beweging tegen racisme en onderdrukking verder te verbreden. 

Het protest die dag krijgt ook nog een vervolg. Op een foto die geplaatst werd over de actie op het Facebook-account van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) kwamen duizenden reacties. Grotendeels beledigend en racistisch. ‘Lekker de tyfus stikken in een pepernoot of donder op naar je eigen land’, schreef iemand. Dit deed denken aan de reacties op de selfie van oranje-voetballers eerder dit jaar. Dit racistische riool laat het belang zien van de strijd tegen Zwarte Piet. Het is goed dat activisten van Kick-Out Zwarte Piet hiertegen aangifte gaan doen.

De beweging tegen Zwarte Piet toont doorzettingsvermogen en geeft hoop. Deze beweging zal blijven groeien en het is slechts een kwestie van tijd voordat Zwarte Piet toch echt tot het verleden behoort. Het is belangrijk dat de druk de komende weken verder wordt opgevoerd met nieuwe en minder voorspelbare acties. 

Buiten het oog van de media vergt dit nog steeds veel moed, zoals het voorbeeld van Weesp afgelopen zaterdag liet zien. Een activiste werd hier door omstanders en de politie de mond gesnoerd. Protest tijdens de intocht mag namelijk geen onderdeel worden van de Nederlandse folklore!



Strijd, Solidariteit, Socialisme

Strijd, Solidariteit, Socialisme